У оквиру Другог обележавања Светског дана кромпира у Србији, које је одржано 30. маја 2025. године у Културном центру у Гучи, званично је основано Удружење за кромпир Србије.
Оснивање овог удружења представља важан корак ка јачању сектора кромпира у нашој земљи. Удружење ће деловати као место окупљања свих актера из света кромпира – од пољопривредних произвођача, научних институција, образовних установа, до прерађивача, трговаца, угоститеља и потрошача. Основни циљ је повезивање и заједничко деловање у циљу унапређења производње, прераде и промоције кромпира у Србији.
На Оснивачкој скупштини, након усвајања Статута, изабрани су органи Удружења. За председника Скупштине именован је проф. др Зоран Броћић, а за председника Извршног одбора инж. Живојин Бијелић. Седиште Удружења је у Гучи, месту са дугом традицијом у производњи и селекцији кромпира.
Удружење има за циљ:
-
организовање и заступање интереса чланова пред институцијама,
-
унапређење квалитета производње и семенског материјала,
-
јачање сарадње између науке и праксе,
-
подршку у преради, пласману и промоцији производа од кромпира.
Иницијатива за оснивање Удружења покренута је 2024. године, на Првом обележавању Светског дана кромпира у Србији, као одговор на све веће потребе произвођача за заједничким наступом и јачим гласом у креирању аграрне политике.
Ово удружење отвара нове могућности за сарадњу, размену знања, заједничке пројекте и промоцију кромпира као важне стратегијске културе у пољопривреди Србије.