1. Седиште: Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет, Чачак
Катедра за хемију и хемијско инжењерство и Катедра за технологију прераде биљних сировина
Цара Душана 34
2. Руководилац: Елизабета Гудурић
3. Истраживачи: проф. др Мирослав Спасојевић
др Милица Цвијовић
др Љиљана Бошковић-Ракочевић
др Гордана Аћамовић-Ђоковић
др Ленка Рибић-Зеленовић
асистент Јелена Младеновић
4. Остало особље
Лаборанти: Љиљана Милетић
Елизабета Гудурић
5. Задатак
У Лабораторији за хемије и хемијске технологије (у даљем тексту Лабораторија) врше се испитивања прехрамбених сировина и готових производа, сточне хране, земљишта, ђубрива, одређене анализе биљног материјала. Лабораторија врши ова испитивања примењујући физичко-хемијске методе. У оквиру Лабораторије врше се и научна истраживања, израда дипломских и докторских радова као и извођење лабораторијских вежби за студенте основних и докторских студија.
У прилогу 1. елабората дат је попис метода испитивања које се могу реализовати у Лабораторији.
6. Оспособљеност лабораторије
Лабораторија је, како својом техичком и материјалном опремљеношћу, тако и кадровским саставом оспособљена да изврши наведена испитивања.
7. Студијски програми и предмети који користе Лабораторију
У Лабораторији се изводе следећи студијски програми и предмети:
(a) основне академске - Биохемија, Биохемија 1, (др Милица Цвијовић и др Гордана Аћамовић-Ђоковић), Физичка хемија 1, Физичка хемија 2 и Аналитичка хемија, Материјали, Корозија и заштита (проф. др Мирослав Спасојевић и др Ленка Рибић-Зеленовић), Технологија угљених хидрата 1, Технологија угљених хидрата 2, Технологија кондиторских производа, Адитиви у прехрамбеној индустрији, Технологија производа од воћа и поврћа, Технологија алкохолних и безалкохолних пића, Контрола квалитета производа, Агрохемија (др. Љиљана Бошковић-Ракочевић).
(б) докторске студијске програме - Одабрана поглавља биохемије , Хемија координационих једињења (др Милица Цвијовић и др Гордана Аћамовић-Ђоковић), Методе инструменталне анализе (проф. др Мирослав Спасојевић, др Милица Цвијовић, др Ленка Рибић Зеленовић, др Гордана Аћамовић-Ђоковић, проф. др Драгутин Ђукић, др Љиљана Бошковић-Ракочевић).
8. Простор и локација лабораторије
8.1. Простор, површина и намена
Простор којим Лабораторија располаже (///////) је представљен на тлоцрту (Слика ////) и он обезбеђује нормално функционисање испитивања које Лабораторија обавља. Нумерисана и означена просторија обезбеђује све мере заштите узорка, испитивања и особља. Одржавање лабораторијског простора врши се свакодневно тако да сваки запослен у потпуности одржава своје радно место и простор у коме ради, а свакодневно се врши одржавање од стране помоћног особља.
9. Локација лабораторије
Лабораторија се налази у приземљу зграде Агрономског факултета, Чачак, Универзитета Крагујевац.
10. Oprema
Лабораторија је снабдевена потребном опремом за испитивање/мерење, узорковање, као и пратећим прибором и резервним материјалом. Такође се води рачуна о редовном планирању и праћењу извршења плана, набавци нове опреме, хемикалија, одржавању, еталонирању и обукама особља. Опремом рукују овлашћена и обучена лица. Опрема којом располаже лабораторија дата је у Табели 1.
Табела 1. Лабораторијска опрема
Ред.бр. |
Назив |
Тип |
Намена |
Ком. |
1. |
Рефрактрометар |
AR3D-AR6D, Germany |
Одређивање индекса рефракције, одређивање суве материје |
1 |
2. |
Полариметар |
Model POL-1,Optika Italija |
Одређивање специфичне ротације , одређиванје садржаја скроба |
1 |
3. |
pH-метар |
PC-510, type P11/BNC, Euteon Instruments, Singapore |
Мерење киселости, одређивање изоелектричне тачке аминокиселина, потенциометријске титрације |
1 |
4. |
Сушница, 0-200oC, |
Sutjeska, Beograd |
Одређивање влаге, припрема узорака. |
1 |
5. |
Пећ за спаљивање, 100-1100oC |
Instrumentaria Zagreb |
Припрема узорака и одређивање пепела |
1 |
6. |
Дигитална аналитичка вага |
LAC 214 |
Припрема узорака |
1 |
7. |
Магнетна мешалица са грејањем |
TIP ARE, Velp-Scientifica, Italija |
Хомогенизација узорака, органске синтезе |
1 |
8. |
Магнетна мешалица |
Tehnica-Železniki, MM-510 |
Хомогенизација узорака, органске синтезе |
1 |
9. |
Магнетна мешалица |
Tehnica-Železniki, MM-530 |
Хомогенизација узорака, органске синтезе |
1 |
10. |
pH-метар |
TIP MA 5740, Iskra Kranj |
Мерење киселости, одређивање изоелектричне тачке аминокиселина, потенциометријске титрације |
1 |
11. |
Спектрофотометар |
VIS TIP MA 9524 Iskra Kranj |
Мерење спектара, квантитативно одређивање компоненти |
1 |
12. |
Колориметар |
JENWAY 6060, Engleska |
квантитативно одређивање компоненти |
1 |
13. |
Пламени фотометар |
PHLAPO 04, KARL ZEIS |
Квантитативно одређивање алкалних и земноалкалних елемената |
1 |
14. |
Ротавапор |
TIP D-4, 1050W, Elektromedicina Ljubljana |
Упаравање органских растварача |
1 |
15. |
Апарат за дестилацију воде |
20 l/1 h |
Дестилација воде |
1 |
16. |
Апарат за дестилацију воде |
2 l |
Редестилација воде |
1 |
17. |
Function генератор |
MA 3731 |
Електрохемијски експеримент |
1 |
18. |
Кондуктометар |
CYBER SCAN CON 510, EUTECH |
Мерење проводљивости |
1 |
19. |
PORTABLE pH-метар |
HI 8314 |
Мерење киселости |
1 |
20. |
Дигитални мултиметар |
RTO-3800-21 |
Мерење јачине струје, напона и отпорности |
1 |
21. |
Дигитални мултиметар |
03-9303C |
Мерење јачине струје, напона и отпорности |
1 |
22. |
Оксиметар |
ESCO DO-6 |
Мерење садржаја кисеоника у води |
1 |
23. |
Техничка вага Tehnica |
Železniki, ET 1111 |
Припрема узорака |
1 |
24. |
Апаратура по Clavenger-u |
Boral, Pula |
Екстракција етарског уља |
1 |
Прилог 1.
Врсте и методе ипситивања материјала које се врше и Лабораторију за хемије и хемијске технологије
Редни број |
Предмет испитивања Материјал/производ |
Област испитивања |
Врста испитивања или карактеристика која се мери |
Метода испитивања |
1. |
Земљиште |
Хемијска испитивања |
Одређивање лако приступачног фосфора и калијума
Одређивање садржаја K, Na и Ca
Одређивање киселости |
Ал-метода по Egner-Riehmy (колориметријска метода) Пламен-фотометријска метода
pH-метријска метода |
2. |
Ђубрива |
Хемијска испитивања |
Одређивање лако приступачног фосфора и калијума
Одређивање садржаја K и Ca
|
Ал-метода по Egner-Riehmy (колориметријска метода) Пламен-фотометријска метода
|
3. |
Прехрамбене сировине и готови производи |
Физичко-хемијска |
Одређивање садржаја воде
Одређивање садржаја пепела
Одређивање садржаја суве материје
Одређивање киселости
Одређивање индекса рефракције
Одређивање угла скретања
Одређивање садржаја скроба
Одређивање садржаја шећера |
Стандардна метода сушења
Стандардна метода сувог спаљивања
Стандардна метода сушења
pH-метријска метода
Рефрактометријска
Полариметријска
Полариметријска
Метода по Bertrand-у |
4. |
Сточна храна |
Хемијска испитања |
Одређивање влаге
Одређивање пепела |
Стандардна метода сушења Стандардна метода сувог спаљивања
|
5. |
Биљни материјал |
Хемијска испитања |
Одређивање влаге
Одређивање пепела
Издвајање етарског уља
Екстракције биљног материјала са органским растварачима
Одређивање садржаја K, Na и Ca
|
Стандардна метода сушења Стандардна метода сувог спаљивања Метода по Clavenger-u
Метода дестилације са воденом паром
Пламен-фотометријска метода
|