Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

 

На Агрономском факултету у Чачку Универзитета у Крагујевцу, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, 9. и 10. марта 2018. године, одржано је XXIII Саветовање о биотехнологији са међународним учешћем.

На Саветовању су учествовали представници 22 домаће и 12 иностраних (Бугарска, Мађарска, Боснаи Херцеговина, Македонија) научно-истраживачких организација из области пољопривреде и прехрамбене индустрије, Скупу су присуствовали пољопривредни произвођачи и њихова удружења, агрономи, технолози и прерађивачи пољопривредних производа, као и студенти свих нивоа студија Агрономског факултета у Чачку.

Саветовање је отворио декан Агрономског факултета, проф. др Владета Стевовић.Велику подршку Саветовању дало је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, чији јепредставник, државни секретар Жељко Радошевић, дао уводну реч. Испред града Чачка, учесницима се обратио члан градског већа и директор Института за воћарство у Чачку, др Милан Лукић. Након тога, Мирјана Савић, виши кустос-историчар Народног музеја из Краљева презентовала је рад „др Ђорђе Радић (1839-1922) први србин који је стекао докторат из агрономије“, који је изазвао велико интересовање слушалаца. Скуп су поздравили и представници научно истраживачких организација из земље и иностранства.

Током Саветовања, 9.03.2018. године, презентован је 101 научни рад, распоређен у 5 секција, из следећих области:

1.      ратарства, повртарства и крмног биља;

2.      воћарстваи виноградарства;

3.      заштите биља, производа и животне средине;

4.      зоотехнике и

5.      прехрамбене технологије.

Од укупног броја пријављених радова, преко 20 излагања су одржали наставници Агрономског факултета у Чачку.

За пољопривредне произвођаче, агрономе, технологе и прерађиваче организован је и „мини” Сајам, на коме су свој програм изложила предузећа која се баве производњом и пласманом семенског материјала, средстава за заштиту и исхрану биљака, услугама, произвођачи меда и вина.

Другог радног дана Саветовања, усуботу 10. марта 2018. године одржан је и  Округли сто са темом „УНАПРЕЂЕЊЕ ТРАНСФЕРА ЗНАЊА РАДИ ДОБИЈАЊА БЕЗБЕДНИХ И КОНКУРЕНТНИХ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА“, у оквиру кога су представљени резултати истоименог Пројекта, финансираног од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије. Предавачи су били наставници и истраживачи Агрономског факултета у Чачку ангажовани на Пројекту, а теме су биле:

Глишић Иван: Резиме пројекта (циљеви и задаци, садржај истраживања, планирани резултати...)

Милошевић Томо: „Осврт на савремену, економски оправдану и одрживу производњу јабуке у циљу добијања здравствено безбедних производа“

Пауновић Горица, Младеновић Јелена, Машковић Павле: „Промене у квалитету плода јабуке током чувања“

Илић Радмила, Младеновић Јелена, Машковић Павле: „Квалитет плода малине и купине - разлике између сорти“

Вукосављевић Вера, Машковић Павле, Младеновић Јелена: „Органолептичка и квалитативна оцена најчешће конзумираних вина и стоних сорти грожђа“

Николић Милан, Глишић Иван: „Остатци пестицида у плодовима јабуке и грожђа“

Током дводневне манифестације, учесници Саветовања су размењивали своја искуства стечена на пољу науке током претходног периода истраживања са колегама, са циљем бржег преносазнања и његове практичне примене у унапређењу пољопривредне производње и прерадних капацитета.

Агрономски факултет у Чачку Универзитета у Крагујевцу организовао је и ове године веома успешно 23. Саветовање о биотехнологији са међународним учешћем, чиме су поставили себи тежак задатак, да свако следеће Саветовање буде квалитетније и боље структуирано.

Свим учесницима се срдачно захваљујемо на учешћу.

Програм рада >>>

Зборник радова >>>

Фотографије >>>>