Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

 

Студенти и професори Агрономског факултета из Чачка, 28. маја 2018. године су били у посети Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду. Срдачну добродошлицу упутио је директор проф. др Јан Туран, а помоћник директора за научно истраживачке послове др Сања Васиљевић, на упечатљив начин је представила делатности Института од његовог оснивања.

Уз препознатљиви институтски бренд на капама, НС СЕМЕ, уследио је вишесатни обилазак поља на Римским шанчевима и увид у научно истраживачке поступке селекције и оплемињивања водећих њивских усева кукуруза, пшенице, сунцокрета, уљане репице, соје и крмних бљака. Усеви су били узорно спремни за први овогодишњи Дан поља (01.06.2018.) који Институтут традиционално организује сваке године. Уз све виђене биљне врсте и њихов богат сортимент, најјачи утисак оставио је контакт са водећим селекционерима, оплемењивачима и семенарима ове националне научне установе, који су део свог богатог искуства несебично пренели будућим колегама. Стрпљиво су одговарали и на многобројна питања знатижељних студената. Импресивна је била и посета дистрибутивном центру, који има задатак да сачува и у промет стави сав претходно уложени труд, односно декларисано семе, врхунског квалитета.

Други део посете одвојен је за свечано потписивање уговора о сарадњи између Института за ратарство и повртарство у Новом Саду и Агрономског факултета из Чачка, који су потписали руководиоци ових институција, дирецтор проф. др Јан Туран и декан проф. др Владета Стевовић, чиме је наша вишегодишња колегијална сарадња и озваничена. И овим путем, студенти и професори Агрономског факултета, још једном се захваљују за срдачну добродошлицу драгим домаћинима из Новог Сада.

Фотографије >>>>