Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

ПОСЕТА СТУДЕНАТА И ПРОФЕСОРА АГРОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА СКРОБАРИ „ЈАБУКА“ ПАНЧЕВО И ШЕЋЕРАНИ „СУНОКО“ КОВАЧИЦА

 

Студенти Агрономског факултета, смера Прехрамбена технологија и предметни наставник Технологије угљених хидрата 2, Мирјана Радовановић, посетили су фабрику скроба у Панчеву и фабрику шећера у Ковачици 25.октобра 2019. године.

Посебност стручне екскурзије била је у пруженој могућности обиласка погона најстарије фабрике за мокру прераду кукуруза на Балкану, индустрије скроба-„Јабука“, која је основана давне 1894. године. Фабрика располаже силосима за складиштење житарица капацита 20 000 t са капацитетом прераде кукуруза од 180 t/дан и производње глукозних сирупа од 36 t/дан. Обиласком фабрике било је могуће сагледати пут прераде кукурузног зрна од пријема у силосе до нативног скроба, уз издвајање нуспроизвода клице, глутена и мекиња, као и упознавање са радом погона за киселинску хидролизу и савременог погона за производњу високофруктозног сирупа двоензимским поступком. Потпуна аутоматизација процеса омогућила је да се целокупна производња сагледа и из савремено опремљених контролних кабина.

Посета фабрици скроба „Јабука“ Панчево

 

На путу од Панчева ка Зрењанину, на 45 km од Београда налази се фабрика шећера „Суноко“,надомак Ковачице. Фабрика је основана 1976. године. Данас дневни капацитет прераде шећерне репе достиже и до 7 000 t. У фабрици се могао сагледати целокупан ток прераде шећерне репе од пријема, узорковања, анализа у сировинској лабораторији, транспорта на прераду и сама пререда шећерне репе. Током обиласка пространих погона фабрике уочено да је аутоматизација и синхронизован рад свих погона битан предуслов за кампањски даноноћни рад шећеране. Тог дана посета шећерани „Суноко“ је била јединствена, јер се могао  испратити део прераде претпоследњег дана кампање шећерне репе у овој сезони и пробати тек произведен сирови бели и смеђи шећер.

Посета фабрици шећера „Суноко“ Ковачица

 

Захваљујемо директорима фабрике скроба „Јабука“ и шећеране „Суноко“ на организацији и сјајном пријему. Весела атмосфера током пута и насмејана лица потврда су испуњености очекивања студената и професора са Агрономског факултета из Чачка..