Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

ОДРЖАНО XXIV САВЕТОВАЊЕ О БИОТЕХНОЛОГИЈИ

са међународним учешћем

 

Традиционално XXIV Саветовање о биотехнологији са међународним учешћемодржано је 15. и 16. марта 2019. године, на Агрономском факултету у Чачку Универзитету у Крагујевцу, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Саветовању су присуствовали представници пољопривредно саветодавно стручних служби, инжењери пољопривреде, агрономи, ветеринари, технолози, прерађивачи пољопривредних производа, привредници, пољопривредни произвођачи, представници удружења и задруга, представници локалних самоуправа, наставници пољопривредних и средњих школа, као и студенти свих нивоа студија Агрономског факултета у Чачку.

На овогодишњем Саветовању о биотехнологији презентовани су научни радови из 37 институција, и то: факултетаса Универзитета из Београда, Новог Сада, Ниша, Косовске Митровице, Новог Пазара и Крагујевца, као и научнихИнститута из Београда, Новог Сада, Крушевца, Смедеревске Паланке и Чачка, и Високе пољопривредно струковне школе из Шабца и Прокупља. Поред истраживача из Србије присутни су били и аутори из Русије, Ирана, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

У оквиру Саветовања организован је изложбени мини сајам 20 компанија, привредника из области семенарства, заштите и исхране биља и опреме за пољопривреду, који су представили своје производне програме, осигуравајуће куће, као и произвођачи меда и вина.

XXIV Саветовање о биотехнологији са међународним учешћем је отворио декан Агрономског факултета, проф. дрТомо Милошевић. У име Универзитета у Крагујевцу присутнима се обратио и ректор проф. др Ненад Филиповић, а у име града Чачка учеснике је поздравила заменик градоначелника Милица Дачић, као и члан градског већа и директор Института за воћарство у Чачку, др Милан Лукић. Научно Саветовање су поздравили и представници научно истраживачких организација из земље и иностранства.

Према планираном Програму XXIV Саветовања о биотехнологијиуводно предавање је испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије имао државни секретар Жељко Радошевићса темом - Мере Министарства пољопривреде и актуелни подстицаји за подршку пољопривредним произвођачима у 2019 години.

Током Саветовања, 15.03.2019. године, презентовано је 126 научних радова, распоређених у 5 секција, из следећих области:

1.      ратарства, повртарства и крмног биља (36 научна рада);

2.      воћарстваи виноградарства (20 научних радова);

3.      заштите биља, производа и животне средине (36 научна рада);

4.      зоотехнике  (10 научних радова);и

5.      прехрамбене технологије (24 научна рада).

Другог радног дана Саветовања, усуботу 16. марта 2019. годинеодржан је и  Округли стоса дискусијом о презентованим радовима, актуелним темама везаним за пољопривредну производњу и прераду производа и предстојећим истраживањима и договорима око даље научне сарадње постављања огледа.

Један од мноштва донетих закључака односио се на препознавање од стране надлежних институција, због важности коју имају домаће компаније у производњи семенског и садног материјала у циљу очувања генетског потенцијала и домаћих селекција које су већ адаптиране на производне услове Србије, и у обезебеђивању здравог и без вирусног семена и садница као важне инпуте за даљу пољопривредну производњу.

Овогодишње Саветовање о биотехнологији је било изузетно посећено са око 300 гостију и учесника. Ауторима и коауторима се захваљујемо на презентованим научним радовима, јер дају допринос да се одржи континуитет и квалитет Саветовања о биотехнологији. Свим учесницима се срдачно захваљујемо на учешћу.

Фотографије >>>>

XXIV Саветовање о биотехнологији са међународним учешћем посвећено је нашем драгом професору и колеги проф др Николи Бокану.

IN MEMORIAM  Николa Бокан (1963-2019)

 

 

Зборници радова

Програм рада XXIV Саветовања о биотехнологији >>>>

XXIV Саветовање о биотехнологији 2019 - Зборник радова I део >>>
                                                                      Зборник радова II део >>>

 

 

Зборници радова са претходних Саветовања о биотехнологији >>>>