Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

 ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „Стратешко повезивање: усклађивање образовања и потреба прехрамбене индустрије - пример млекарског сектора“

Logo SB


У оквиру
Симпозијума одржана је 15. марта 2024. презентација резултата Ерасмус+ пројекта "European Excellence in Dairy Learning AEDIL dairy CoVE" и ПАНЕЛ ДИСКУСИЈАСтратешко повезивање: усклађивање образовања и потреба прехрамбене индустрије - пример млекарског сектора

Известилац и модератор дискусије је била проф. др Jелена Миочиновић, директор Института за прехрамбену технологију и биохемију, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, експерт у области млекарства, која је кратко представила учеснике, представнике средњих школа прехрамбеног усмерења, факултета и привреде:

  • Ненад Ђорђевић, дипл. инг., директор Млекарске школе са домом ученика “Др Обрен Пејић” у Пироту
  • Марија Нешовановић, дипл. инг., менаџер компаније „Сирела“ Чачак
  • Милован Глишић, дипл. инг., власник млекаре “Сувобор” у Прањанима
  • Проф. др Предраг Путник, Универзитет „Сјевер“ Копривница, Хрватска
  • Проф. др Владимир Курћубић, Агрономски факултет у Чачку

Сви учесници су описали изазове са којима се у својим организацијама суочавају. Уверљиво су изнели оправдане ставове и визије за потенцијално унапређење и повезивање средњошколског и високошколског образовања и прехрамбене индустрије, трансфер практичних традиционалних и савремених знања и развој неопходних „меких вештина“ ученика и студената.

Изложени су пожељни модели њиховог искуственог учења, кратких студијских или non-degree програма, пракси, стажирања или „шегртовања“ којима би се превазишли уочени недостаци тренутног модела образовања и фортификовали спремност за каријеру у прехрамбеној индустрији. Практичан рад осамостаљује и мотивише будуће стручњаке да доживотно унапређују своја знања и вештине. Значајну подршку својим будућим колегама у умрежавању, запошљавању и развоју предузимљивости могу пружити чланови Алумни клубова Факултета, као њихови бивши студенти који познају предности и мане стеченог знања. Током дискусије истакнуто је да би било пожељно да се регулаторним прописима оснажи потреба за увођењем обавезног запошљавања образовних лица у сектору прехрамбене индустрије имајући у виду да је производња хране веома изазовна како са становишта безбедности тако и са аспекта постизања адекватног квалитета производа.

Учешћем др Путника интернационализована је панел дискусија и од стране светски признатог нутриционисте - статистичара предложене могућности за међународну сарадњу и програме мобилности студената и наставника који ће помоћи у обезбеђивању безболније и успешније интеграције у компаније из agri-fооd сектора.

Аудиторијум је оценио да је дискусија маестрално вођена, са конструктивним решењима предложеним од стране учесника са Академије и привреде, подстакнутих снажно ка умрежавању, уз већ договорен наставак сарадње, имплементацију добрих пракси и обраћање доносиоцима одлука са конструктивним предлозима решења.

Целокупна дискусија ће допринети утицајности технолога и осталих стручњака из agri-fооd сектора као оснажених, нових професионалних фигура.

Panel diskusija SYMBIOTECH24 01 Panel diskusija SYMBIOTECH24 02